Literatura iz soseščine – Odisejevo zatočišče

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.4.7″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Prisluhnite branju avtorjev ter avtoric (Lloyd Markham, Danilo Lučić, Tomas Calapatis, Dino Pešut, Eluned Gramich, Maja Klarić), ki so del Odisejevega zatočišča v Ljubljani.

Lloyd Markham (1988) se je rodil v Johannesburgu, Južni Afriki, svoje otroštvo je preživel v Zimbabvu, nakar se je preselil in ustalil v Bridgendu, južnem Walesu, kjer živi tudi danes. Na Univerzi Glamorgan (danes Univerza Južni Wales) je zaključil BA študij kreativnega pisanja, čemur je sledil MA študij iz filozofije. Njegov romaneskni prvenec Bad Ideas/Chemicals (Parthian Books, 2017) je prejel nagrado Betty Trask, poleg tega je bil uvrščen tudi v ožji krog za nagrado Wales Book of the Year in izbran od Wales Literature Exchange za mednarodno promocijo. Mercy je bil vključen v antologijo mladih valižanskih in evropskih avtorjev Zero Hours on the Boulevard: Tales of Independence and Belonging (Partian Books, 2019). Leta 2019 mu je Literature Wales podelila štipendijo za njegovo drugo knjigo z delovnim naslovom Fox Bites. Med svojim rezidenčnim bivanjem se želi posvetiti izboru kratkih zgodb, v katerem se mešajo elementi znanstvene fantastike in magičnega realizma ter se poglabljajo v teme dela, pripadnosti in okoljskih sprememb.



Eluned Gramich (1989) je nemško-valižanska pisateljica in prevajalka. Vrsto let je živela na Japonskem in v Nemčiji, preden se je vrnila v Wales, kjer je nadaljevala s pisanjem doktorata iz kreativnega pisanja na Univerzi Aberystwyth. Njeni spomini Hokkaido, Woman Who Brings the Rain (2015), so bili nagrajeni z nagrado New Welsh Writing in pristali v ožjem izboru za literarno nagrado najboljše valižanske knjige leta (Wales Book of the Year Award) ter bili izbrani za mednarodno promocijo leta 2016 pri Wales Literature Exchange. Njene zgodbe so bile objavljene tudi v različnih revijah in antologijah; v Rarebit: New Welsh Fiction (Parthian, 2014), New Welsh Short Stories (Seren, 2015) in antologijo mladih valižanskih in evropskih avtorjev Zero Hours on the Boulevard: Tales of Independence and Belonging (Parthian, 2019). Njena neleposlovna besedila so bila objavljena v Wales Arts Review, New Welsh Review in World Literature Online, njena besedila v valižanščini pa v O’r Pedwar Gwynt. Njen prevod kratkih zgodb švicarske avtorice Monique Schwitter je izšel pod naslovom Goldfish Memory (Parthian, 2015). Pri projektu Odisejevo zatočišče 2 želi Eluned raziskovati kompleksnost evropsko kulturnih in jezikovnih identitet v Sloveniji in drugod.



Danilo Lučić (1984) je diplomiral iz srbskega jezika in književnosti na Filološki fakulteti v Beogradu, kjer je tudi magistriral iz humanističnih znanosti. Objavil je dve zbirki poezije: Beleške u mehkom tkivu (2013) in Šrapneli (2017). Je pisec člankov in esejev za različne regionalne časopise in spletne portale. Bil je eden izmed organizatorjev večerov poezije ARGH! in urednik založbe Kontrast. Živi in dela v Beogradu.

Projekt je nastal v okviru Odisejevega zatočišča, izgradnje mreže pisateljskih rezidenc, ki je druga faza projekta, sofinanciranega s strani Evropske komisije – Ustvarjalna Evropa. Projekt in mreža rezidenc sta primarno namenjena mladim literarnim ustvarjalcem in ustvarjalkam (proza in/ali poezija) ter književnim prevajalcem in prevajalkam. Program literarnih rezidenc se odvija na otoku Mljet (Hrvaška), v Ljubljani (Slovenija), Larissi (Grčija), Beogradu (Srbija) in na različnih lokacijah v Walesu (Združeno kraljestvo). Rezidenčni program se osredotoča na transnacionalno mobilnost in razvoj publike, mladi avtorji in prevajalci v rezidenčnem programu delajo, nastopajo in se predstavljajo v dveh različnih družbenih in kulturnih kontekstih. Rezidence prinašajo nove priložnosti in možnosti za povezovanje z drugimi avtorji, prevajalci, uredniki, založniki in/ali predstavniki različnih literarnih organizacij iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Združenega kraljestva in Grčije. Rezidence prav tako spremlja bogat podporni program, ki ga sestavljajo z literaturo povezane dejavnosti, usmerjene v specifične (lokalne) ciljne skupine.



[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]