Petek, 18.06.2021

“Skozi umetnost in poezijo” – interaktivno poslušanje v Narodni galeriji

Od: 16. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

V sklopu festivalskega dogajanja bo v Narodni galeriji potekala likovno-pesniško intervencija. Slike šestih likovnih umetnikov smo postavili v pesniški dialog s poezijo šestih slovenskih pesnic in pesnikov. Pesmi, posnete na avdio vodiče, vas bodo popeljale na sprehod skozi galerijske prostore in različne oblike umetnosti. (več …)

Gostovanje Svetlobne gverile na Slovenskih dnevih knjige

Od: 16. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

V času trajanja Slovenskih dnevov knjig vas na vrtu Društva slovenskih pisateljev pričakuje Svetlobna gverila in instalacija Luke Muroveca z naslovom Sama sebi edina avtoriteta!

Napihljiva skulptura, postavljena v intimnost zelenega dvorišča in obdana z ogromnimi nacionalnimi kulturnimi hišami, (več …)

Knjigobežnice

Od: 16. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

Želite posvojiti knjigo? Društvo slovenskih pisateljev je v sodelovanju s projektom Knjigobežnice v ljubljanske hiške za knjige naselilo nekaj novih knjižnih stanovalk, s posvetili slovenskih literatov. Poiščite jih in podprite idejo izmenjevanja knjig in deljenja bralskih izkušenj.

(več …)

S poezijo skozi Moderno galerijo

Od: 16. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

V sodelovanju z Radio Ars letošnji Slovenski dnevi knjige prinašajo interaktivne pesniške sprehode skozi likovno zbirko Moderne galerije.

Z uporabo QR kode, ki jo prejmete na recepciji Moderne galerije boste ob ogledu stalne postavitve 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi lahko prisluhnili (več …)

Glasovi Fabule na Slovenskih dnevih knjige

Od: 16. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

Glasovi Fabule so zavzeli Ljubljano in se kot posebna zvočna instalacija predstavljajo tudi v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

Zvočni odlomek literature na pritisk, ki izraža sodobne razmere v določenem prostoru, skupnosti in svetu. Šest literarnih glasov, šest raznolikih literarnih popotnic pod mestnimi krošnjami: (več …)

Instalacija “Literatura luči”

Od: 17. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

Ker želimo z letošnjo edicijo festivala osvetliti moč literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev predstavljamo instalacijo “Literatura luči”. Pesniška in prozna besedila nekaterih slovenskih avtoric in avtorjev bomo v svetlobnih pisemskih ovojnicah razprostrli po vrtu Društva. Vas, obiskovalce, pa vabimo, da izbrano ovojnico z besedilom odnesete domov.

(več …)

Instalacija “Neskončna knjiga”

Od: 17. 6. 2021

Do: 20. 6. 2021

V času Slovenskih dnevov knjige predstavljamo posebno interaktivno instalacijo “Neskončna knjiga”!

Instalacija deluje na podlagi posebne aplikacije, ki jo je razvil slovenski pesnik, pionir spletne umetnosti in e-literature oziroma digitalne poezije, Jaka Železnikar, prostorsko pa so jo uredili v prostoRožu, (več …)

Založba Goga predstavlja – Mirt Komel (Detektiv Dante)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 10:00

Detektiv Dante je predzgodba k Medsočju, avtorjevemu detektivskem romanu, ki je požel dobre kritike in navdušil zahtevnejše bralce žanra, leta 2018 pa je bil tudi nominiran za kresnika. (več …)

Založba ŠKUC predstavlja – Brane Mozetič (Rožnate zgodbe)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 11:00

Knjiga Rožnate zgodbe predstavlja nekaj primerov in oseb iz zgodovine, ki po današnjem razumevanju sveta ne sodijo v heteronormativne obrazce ali v ustroj sveta, ki temelji na heteroseksualnih odnosih. (več …)

Povezane besede Društva slovenskih literarnih kritikov – Jana Bauer

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 12:00

Vabljeni na pogovor s priznano mladinsko pisateljico Jano Bauer, ki s svojimi deli  (Detektivske prigode Fokusa in Kolumne: Skrivnost izropane grobnice (2007), Detektivske prigode Fokusa in Kolumne: V strašljivem hotelu (2009), (več …)

Litteræ Slovenicæ – Pomen prevodov v tuje jezike in mednarodnih nominacij ter nagrad nagrad v odnosu do boljše prepoznavnosti slovenske literature v tujini

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 13:00

»Če nisi preveden, ne obstajaš,« se rado govori na literarnem področju dandanes. Ali literarna dela v prevodu(ih) v tuje jezike kaj spremenijo percepcijo slovenske literature v tujini? (več …)

LUD Literatura predstavlja Prepišne Prišleke (Esad Babačić, Arjan Pregl, Jernej Županič, Teja Močnik, Marko Golja, Klemen Kordež, Muanis Sinanović)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 14:00 - 15:00

LUD Literatura na prepih postavlja najnovejše avtorje in avtorice iz knjižne zbirke Prišleki. (več …)

Založba Goga predstavlja – Jedrt L. Maležič (Napol morilke)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 15:00

Napol morilke je roman o treh generacijah tržaških Slovenk.

Zgodba spremlja njihov nenadni pobeg pred fašizmom iz Trsta, bivanje na odmaknjenem podeželju v skupnem gospodinjstvu v Istri, ki terja medosebne zaplete in naposled z uničenjem oljčnega nasada sproži nadaljnji beg v Maribor, (več …)

Predstavitev projekta Odisejevo zatočišče: branje rezidentov (Davorin Lenko, Katja Zakrajšek, Ana Svetel, Tomo Podstenšek, Uroš Prah)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 16:00

Mednarodni rezidenčni program Odisejevo zatočišče 2 (Ulysses’ Shelter 2) poteka v obdobju nenadnih in nepredvidljivih sprememb, ki so nastopile z virusom covid-19, ko nič ni več tako, kot je bilo. Kaj to pomeni za literarne rezidente iz Slovenije?

(več …)

Svet v mestu in Vrabec Anarhist na Slovenskih dnevih knjige

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 16:00

Na dogodku Vrabec Anarhist in Svet v mestu na Slovenskih dnevih knjige bomo predstavili pesnike treh generacij, ki so kot begunci prišli v Slovenijo. Najmlajši, Mohamed Hazrati, je prišel iz Afganistana, in je nastanjen v Centru za tujce v Postojni. Pooyesh Azizedin, ki je bil v Iranu zaradi svobodnega razmišljanja in ustvarjanja nekaj časa zaprt, je našel novi dom na Vrhniki. Palestinec iz Sirije, Mohamad Abdul Munem, pa že vrsto let živi v Ljubljani. (več …)

Založba Miš predstavlja – Nataša Strlič in Damijan Stepančič (Osamosvojitev)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 17:00

Ob knjigi Osamosvojitev se bomo z avtorico in kustosinjo v MNZS Natašo Strlič in ilustratorjem Damijanom Stepančičem pogovarjali o tem, kdaj se je slovensko osamosvajanje pravzaprav sploh začelo, kako razgibana so bila ob političnem dogajanju takrat tudi kulturno, športno, znanstveno in druga področja. (več …)

Literarni lov na zaklad – delavnica za otroke in mladino

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 17:00

Kulturni Scherlock Holmes

Z otroki se bomo skozi serijo namigov, izzivov in ugank podali na pot raziskovanja skrivnosti ulic, po katerih se pogosto sprehajamo. Kaj se je zgodilo na tem vogalu, kje so se rojevale zanimive ideje, koga je zgodovina pozabila in koga ovekovečila? (več …)

Založba ŠKUC predstavlja Matjaž Lunaček – (Rimbaud, za vedno)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 18:00

Arthur Rimbaud (1854–1891) je deloval v času velikih naravoslovnih spoznanj, vojn, socialnih projektov in nastanka novih držav. (več …)

Založba Beletrina predstavlja – Vlasta Nussdorfer (Nekaj vam želim povedati)

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 19:00

Vlasta Nussdorfer v avtobiografiji Nekaj vam želim povedati prvič na ogled postavlja svojo izredno zanimivo, dinamično in ustvarjalno poklicno pot. Sprehodi se od svojega otroštva do poklica tožilske pripravnice, namestnice tožilca, okrožne, višje in vrhovne državne tožilke.
(več …)

Festival mlade literature Urška – 20 let počastimo z branjem

Datum: 18. 6. 2021

Ob: 20:00

Prisluhnite letošnjim nominirancem ter nominirankam Festivala mlade literature Urška ter finalistiki in zmagovalki Urške 2020!

Nastopajo: Hana Bujanović Kokot, Alex Kama Devetak, Anja Pečjak, Ema Odra Raščan, Larisa Rataj, Veronika Razpotnik, Špela Setničar, Eva Šubic, Niko Šimenc, Nika Švab, Aljoša Toplak, Zala Vidic, Uršula Vratuša in drugi (nominiranci Urške 2021), finalistka Tanja Božić in Uršljanka 2020, Selma Skenderović.

(več …)

Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19.
Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.