O nas

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki vsako leto poteka v Ljubljani in partnerskih mestih (letos so to Murska Sobota, Ormož, Maribor, Brežice, Slovenske Konjice, Celje, Novo mesto, Škofja Loka, Koper in Trst). Čeprav je dogajanje v jedru festivala namenjeno slovenski literaturi, se skozenj prepletajo različne umetniške prakse, ki obiskovalcem in obiskovalkam nudijo poglobljen vpogled v literaturo. Med cilji festivala so ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik občinstva z izvirnimi avtorji in avtoricami različnih generacij ter opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja. Festival se posveča različnim aktualnim tematikam in širi izbor ustvarjalcev na področju kulture, pri tem pa povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike ter vsem omogoča srečevanje ob knjigi.

Z 28. Slovenskimi dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in v sodelovanju s partnerskimi mesti vas bomo popeljali ›Na pot v deželo čudes‹, v svet neskončnih možnosti, ki se odpira med platnicami knjig. Izpred Društva slovenskih pisateljev je krenilo posebno vozilo – s kovčki, polnimi knjig, z njimi pa potujejo tudi pisateljice, pisatelji, pesnice, pesniki. Obiskujejo mesta in manjše kraje, prinašajo zgodbe in pesmi, pričajo o svetovih, skritih v svetu, v katerem živimo.

V maju in juniju z vozilom, polnim knjig, potujemo v partnerska mesta pripravljamo literarne dogodke in s knjigami, ki so jih podarile založbe, obdarujemo otroke in mladino.

Štirinajstega junija bomo na Vrtu Lili Novy pri Društvu slovenskih pisateljev vstopili v deželo čudes s festivalskim predvečerom, skozi Združene države poezije. Med 15. in 18. junijem bo na Vrtu Lili Novy potekal programski del festivala skupaj s Sejmom na zraku. Z založbami, književniki in literarnimi strokovnjaki bomo pripravili vrsto druženj, povezanih z deželo čudes, v katero nas popeljejo knjige z močjo besede. Poleg poetičnih dopoldni, predstavitev novosti založb, podelitev nagrad in literarnih branj bomo obravnavali besedo v različnih kontekstih sodobnega sveta, v katerih že razbiramo jutrišnji dan. Večere bodo poživili glasbeni nastopi.

Ekipa 28. Slovenskih dnevov knjige:
Programski vodji in snovalki: Nina Kokelj in Luna J. Šribar

Sodelavka: Maja Kavzar Hudej, lektor: Aleš Učakar, voznik na turneji “Na poti v deželo čudes”: Aleš Brence

Oblikovalec vizualne podobe: Jure Brglez

Spletna stran: Jure Kapun

Ekipa Ljubljane – Unescovo mesto literature: Andrej Hočevar, Tina Popovič, Damjan Zorc, Nežka Struc

Socialna omrežja:
Facebook
Instagram

Za medijska in splošna vprašanja:
lunanai007@gmail.com in nina.kokelj@gmail.com
Splošni kontakt: sdk@drustvo-dsp.si