O nas

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki se vsako leto odvija v Ljubljani in v partnerskih mestih (Murska Sobota, Ormož, Maribor, Brežice, Slovenske Konjice, Celje, Novo mesto, Škofja Loka, Koper, Trst …). Čeprav je dogajanje v jedru festivala namenjeno slovenski literaturi, se skozenj prepletajo različne umetniške prakse, ki obiskovalcem in obiskovalkam nudijo poglobljen vpogled v literaturo. Med cilji festivala so ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik publike z izvirnimi avtorji, avtoricami različnih generacij ter opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja. Festival v svoj fokus postavlja različne aktualne tematike in širi izbor akterjev, delujočih na področju kulture, pri tem povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.

Z 28. Slovenskimi dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in v sodelovanju s partnerskimi mesti vas bomo popeljali »Na pot v deželo čudes«, v svet neskončnih možnosti, ki se odpira med platnicami knjig. Z Društva slovenskih pisateljev je krenilo posebno vozilo – s kovčki polnimi knjig, z njimi pa potujejo pisateljice, pisatelji, pesnice, pesniki. Obiskujejo mesta, pa manjše kraje, prinašajo zgodbe in pesmi, pričajo o svetovih, skritih v svetu v katerem živimo. Med platnicami knjig, ki jih pišejo, so čudesa. Prinašajo popotniški veter v laseh in srčnost, da čudesa podelijo.

V maju in juniju z vozilom polnih knjig potujemo v partnerska mesta in odročnejše kraje, pripravljamo literarne dogodke in s knjigami, ki so jih podarile založbe, obdarujemo otroke in mladino.

14. junija na Vrtu Lili Novy, Društva Slovenskih pisateljev, v deželo čudes vstopimo skozi Združene države poezije, festivalski predvečer. Med 15. in 18. junijem bo na Vrtu Lili Novy potekal programski del festivala, skupaj s Sejmom na zraku. Skupaj z založbami, avtorji, avtoricami ter literarnimi strokovnjaki pripravljamo vrsto druženj, povezanih z deželo čudes, kamor nas popeljejo knjige in moč besede. Poleg poetičnih dopoldni, predstavitev novosti založb, podelitev nagrad in literarnih branj bomo obravnavali besedo v različnih kontekstih sodobnega sveta, v katerih že razbiramo jutrišnji dan. Večere bodo poživili glasbeni nastopi.

Ekipa 28. Slovenskih dnevov knjige:
Programski vodji in snovateljici: Nina Kokelj in Luna J. Šribar
Sodelavka: Maja Kavzar Hudej
Ekipa Ljubljane – Unescovo mesto literature: Andrej Hočevar, Tina Popovič, Damjan Zorc, Nežka Struc
Oblikovalec vizualne podobe: Jure Brglez
Spletna stran: Jure Kapun

Socialna omrežja:
Facebook
Instagram

Za medijska in splošna vprašanja:
lunanai007@gmail.com in nina.kokelj@gmail.com
Splošni kontakt: sdk@drustvo-dsp.si