Nedelja, 9. junij

NA KRILIH GALEBA, predstavitev revije za otroke in ustvarjalna delavnica

Datum: 9. 6. 2024
Ob: 10.00 - 11.00

Za otroke od 5. leta starosti

Prireditelj: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Založništvom tržaškega tiska

Sodelujeta: Maša Ogrizek, Ivan Mitrevski

 

V Trstu niso doma le galebi, temveč tudi Galeb, revija za otroke in mladino, ki bo jeseni praznovala 70 let. Razburljivo revijo, ki je polna pesmi, zgodb, stripov, ilustracij in ugank, bosta predstavila pisateljica Maša Ogrizek ter ilustrator in stripar Ivan Mitrevski, ki sta lani prevzela urejanje revije. Sledila bo ustvarjalna delavnica.

KAKO ZAGNATI KNJIGO

Datum: 9. 6. 2024
Ob: 12.00 - 13.00

Prireditelj: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Lisztovim inštitutom Ljubljana

Sodeluje: Róbert Farkas

Povezuje: Izar Lunaček

 

Vsestranski madžarski umetnik Róbert Farkas se je pred petimi leti usmeril v ilustracijo in svojo prvo knjigo na plan spravil prek platforme kickstarter. Pri nas je izdal otroško knjigo o vesolju, te dni pa se ukvarja z animacijo, risanjem stripov, prodajo drznih, eksperimentalnih grafik in novimi knjižicami, v katerih najmlajšim razlagata skrivnosti sveta dve lisici. O njegovi bogati karieri, novih smereh v ilustraciji in sodobnih, spletnih trikih za preživetje na svetovnem trgu se bo z avtorjem pogovarjal Izar Lunaček, slovenski stripar in organizator s stripom povezanih druženj.

Foto: Lili Farkas Zentai
Foto: Anže Buh

GALJOTI IN ZVEZDE. POPOTOVANJE PO VESOLJU GREGORJA STRNIŠE – Litteræ Slovenicæ v znamenju postsimbolistične poezije

Datum: 9. 6. 2024
Ob: 15.00 - 16.00

Prireditelj: Društvo slovenskih pisateljev

Sodeluje: Nada Grošelj

Povezuje in glasbeno začini: Matej Krajnc

 

Antologijska zbirka Vesolje je izšla leta 1983, sestavil pa jo je sam Gregor Strniša in vanjo zbral pesmi z osrednjo temo, ki je tudi sicer ena od najvidnejših rdečih niti njegovega pesniškega ustvarjanja, bodisi pesniških zbirk (Zvezde) bodisi pisanja za popevke (Orion, Zemlja pleše). V zbirki je ob izidu objavil tudi avtopoetični esej. Vesolje je pod okriljem zbirke Litterae Slovenicae prvič v celoti prevedeno v angleščino, poleg prevodov Nade Grošelj in skrbnega pregleda Jasona Blaka pa najdemo tudi Strnišev prevod Uspavanke, ki je njegov edini ohranjen lasten prevod v angleški jezik. Razdelka Galjot in Brobdingnag je uglasbil Matej Krajnc, ki bo v pogovoru s prevajalko Nado Grošelj tudi predstavil čisto sveže dotične melodije.

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2024, JAVNO BRANJE IN PREDSTAVITEV NOMINIRANIH LITERATOV

Datum: 9. 6. 2024
Ob: 16.00 - 17.00

Prireditelj: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

Sodelujejo: Doroteja Drevenšek, Noemi Čop, Ester Gomisel, Nilu Jakopin, Jasna Janež Markič, Izak Kabir Khan, Iza Lota Kovač, Tilen Lajevec, Nik Lango, Dominik Lenarčič, Ema Medved, Alja Pušič, Amadeja Rek, Ajda Robas, Petra Skušek, Nik Škorjanc, Eva Šubic, Aiko Zakrajšek

Povezuje: mag. Katja Gorečan

 

Po branju bo letošnja državna selektorica, pesnica, pisateljica in dramaturginja mag. Katja Gorečan razglasila pet finalistov, ki se bodo na finalu oktobra v Slovenj Gradcu potegovali za naziv uršljan/uršljanka in s tem za nagrado prejeli knjižni prvenec v letu 2025.

ELDA VILER – NOTRANJI NABOJ

Datum: 9. 6. 2024
Ob: 19.00 - 20.00

Predstavitev knjige ELDA in nove skladbe – Hvala za obisk

Prireditelj: Spotko, Mitja Pogorevc, s. p.

Sodeluje: Elda Viler

Povezuje: Jožica Hribar

 

Na pragu praznovanja osemdesetega rojstnega dne se je Eldi Viler končno uresničila želja, da bi po številnih poskusih različnih avtorjev le dobila priložnost povedati svojo zgodbo tudi v knjižni obliki. S (so)avtorjem Ivom Gajčem jima je uspelo vzpostaviti odnos, ki presega običajno razmerje med govorcem in zapisovalcem. To se poleg opisa dogajanj na slovenski glasbeni sceni odraža tudi v razkritju nekoliko intimnejših delov iz osebnega življenja, ki jih ljudje v javnosti sicer neradi razkrivajo. Za to je potrebna določena mera poguma, ki bralcu razodeva, da so tudi zvezdniki povsem običajni ljudje z vsemi tegobami, ki jih prinaša življenje. In Elda brez dvoma je zvezda, ali kot je zapisala neka bralka na socialnih omrežjih: »Eldo Viler bi z lahkoto uvrstili med slovensko kulturno dediščino.«

Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.