Sobota, 8. junij

MOJA PRVA KNJIGA O VESOLJU. KAKO SE RODIJO ZVEZDE? – LITERARNO OBARVANA USTVARJALNA DELAVNICA Z MADŽARSKIM AVTORJEM IN ILUSTRATORJEM RÓBERTOM FARKASOM

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 10.00 - 11.00

Za otroke od 5. leta starosti

Prireditelj: Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Lisztovim inštitutom Ljubljana

Sodeluje: Róbert Farkas

Povezuje: dr. Tina Bilban

 

Otroci bodo najprej spoznali Róbertovo poučno slikanico Moja prva knjiga o vesolju. Kako se rodijo zvezde? (Miš, 2019, prevedla Maja Likar). Pogovoru z avtorjem, ki bo tako kot oče lisjak v njegovi slikanici poskusil odgovoriti tudi na najbolj zagonetna vprašanja, bo sledila ustvarjalna delavnica. Udeleženci bodo skupaj z avtorjem in povezovalko ustvarili glinene lisičke, z barvicami in papirjem pa nove planete.

LITERARNA MATINEJA Z DEJANOM KOBANOM

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 11.00 - 12.00

Prireditelj: Črna skrinjica (Literarno društvo IA) v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev

Sodeluje: Lara Božak

Povezuje: Dejan Koban

 

STRATEGIJE ZA DEMOKRATIČNO PRIHODNOST: URESNIČEVANJE REALNIH UTOPIJ

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 14.00 - 15.00

Prireditelj: OPRO, zavod za aplikativne študije

Sodeluje: dr. Tanja Rener

Povezuje: dr. Otto Gerdina

 

Vabljeni na pogovor o realnih utopijah, razpravo o alternativah družbenega razvoja, ki se pojavljajo v razpokah kapitalističnega sistema in ponujajo vpogled v možnost drugačne, pravičnejše družbe. Z zaslužno profesorico sociologije Tanjo Rener se bomo posvetili predvsem knjigi Erika Olina Wrighta Kako biti antikapitalist v 21. stoletju, ki govori o potrebi po strategiji in oblikovanju kolektivnega akterja, ki bi lahko nekapitalistične alternative postopoma razširil ter tako izpodrinil prevladujoče, nedemokratične in neegalitarne družbene strukture. Pridružite se nam v iskanju odgovorov na vprašanje, kako lahko realne utopije postanejo temelj za gradnjo demokratičnejše in enakopravnejše prihodnosti.

S TANJO MASTNAK O ROMANU SIBIRIJA

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 15.00 - 16.00

Prireditelj: Založba Mladinska knjiga

Sodeluje: Tanja Mastnak

Povezuje: Carmen L. Oven

 

Tanja Mastnak nas bo skupaj z voditeljico Carmen L. Oven popeljala na pustolovsko potovanje svobodomiselne antropologinje Zoje po Sibiriji in raziskovanju šamanizma, na katerem protagonistka preizkuša meje svojih fizičnih in psihičnih zmogljivosti. Zgodba nas popelje v globine neznanega in eksotičnega okolja, kjer se prepletajo medosebne drame in intenzivno doživljanje medsebojnih odnosov v ekstremnih razmerah. Zoja, ki na svet gleda s ščepcem ironične distance in humorja, pripoveduje o svojih doživetjih s poglobljeno intimno perspektivo.

Foto: Andraž Gregorič

BOHUSLAV REYNEK IN NJEGOV SVET

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 16.00 - 17.00

Prireditelj: KUD Logos

Sodelujeta: Peter Svetina, dr. Jana Šnytová

 

Pisatelj Peter Svetina in dr. Jana Šnytová, lektorica češčine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, bosta predstavila nov prevod pesniških zbirk Ribje luskine in Odhod lastovk češkega pesnika in slikarja Bohuslava Reyneka (1892–1971), ki je bil doslej slovenski javnosti manj znan.

LILITH, SVOJA, GOLA, DIVJA – predstavitev trojezične pesniške zbirke Lilith v slovenščini, španščini in italijanščini

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 17.00 - 18.00

Prireditelj: KUD Plesoče svetlobe

Sodeluje: Dragica Čarna

Povezuje: Zvezdana Mlakar

 

Pesnica Dragica Čarna, profesorica slovenskega in italijanskega jezika in literature, svetovljanka, ki se izraža v petih jezikih, bo skupaj z igralko Zvezdano Mlakar predstavila svojo trojezično (slovensko-špansko-italijansko) pesniško zbirko Lilith, knjigo o moči, ognjevitosti, nebrzdani svobodi prvinske zenske, ki je izšla pri KUD Plesoče svetlobe. Trije jeziki si v poeziji na svojstven način podajajo roko, zazveneli pa bodo tudi v interpretaciji pesmi na festivalu 29. Slovenski dnevi knjige. Sogovornici bosta osvetlili dimenzije Lilit skozi mezopotamsko in judovsko mitologijo, pričevali o njeni lepoti prve ženske stvarstva, prvinski in izvorni ženski, ki so jo ideologije večkrat razglasile za utelešenje zla. V avtorici Dragici Čarna se je Lilit prebudila kot usodna, divja, uporna, svoja in senzualna. Čista v svoji goloti, v njej uročljiva. Dragica Čarna, avtorica šestih pesniških zbirk, ki verjame v zdravilno moč svoje poezije, besedo holistične zdravilke s posebnimi zaznavami čutenja energij, nepretočnosti v njih in bolečine, verjame v Lilit kot zavetnico feministk s pomembno vlogo za žensko sodobnega sveta. Kot enakovredno žensko moškemu, ki sama odloča o sebi. Knjigo v branju spremljajo avtoričini pesniški videi, do katerih bralci dostopamo skozi QR-kode, ki se nizajo skozi zbirko.

Foto: Federico Ordoñez

PODELITEV NODIEREVE NAGRADE 2024

Datum: 8. 6. 2024
Ob: 18.00 - 19.30

Prireditelj: Francoski inštitut v Sloveniji

Sodeluje: prejemnica oz. prejemnik nagrade

Povezuje: dr. Primož Vitez

Francoski inštitut v Sloveniji in Društvo slovenskih pisateljev vas v okviru Slovenskih dnevov knjige vabita na podelitev Nodiereve nagrade 2024. Francoski inštitut jo podeljuje najboljšim literarnim prevodom iz francoščine v slovenščino ter tako poudarja in nagrajuje delo prevajalcev. Žirija, ki jo sestavljajo Tanja Lesničar Pučko, Florence Gacoin-Marks in Nina Gostiša, je med prevodnimi deli, izdanimi v letu 2023, skrbno izbrala dvanajst knjig. Praznujte z nami in odkrijte, katera od njih bo letos prejela Nodierevo nagrado! Podelitvi bo sledil pogovor profesorja Primoža Viteza z nagrajenko oziroma nagrajencem. Dogodek bo potekal s podporo TV5 Monde in Renault Revoz.

 

Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.