Založba ŠKUC predstavlja – Brane Mozetič (Rožnate zgodbe)

Date: 18. 6. 2021
Time: 0.00 - 0.00
18.06.2021

Knjiga Rožnate zgodbe predstavlja nekaj primerov in oseb iz zgodovine, ki po današnjem razumevanju sveta ne sodijo v heteronormativne obrazce ali v ustroj sveta, ki temelji na heteroseksualnih odnosih. Heteronormativnost je pogled, ki heteroseksualnost obravnava kot družbeno normo, edino možno spolno usmerjenost, in vztraja, da so edini pravilni seksualni in zakonski odnosi odnosi med osebami različnih spolov. Posledica tega je, da predpostavlja skladnost biološkega spola, seksualnosti, spolne identitete in spolnih vlog. Skozi heteroseksualnost presoja vse vidike družbenega življenja, tudi tiste, ki niso neposredno povezani s seksualnostjo.

Rožnate zgodbe niso zgodovinski pregled, pač pa le posamezne slike, ki naj mlademu bralstvu razkrijejo stvari, ki bi mu sicer ostale skrite. Že takoj pa je treba poudariti vsaj dvoje. Prvič, da so svet večinoma vodili moški in da so ti s svojo močjo in prevlado zapisovali zgodovino. Drugič pa, da večino sveta zadnjih dva tisoč let obvladujejo monoteističe religije, kot so judaizem, krščanstvo in islam, ki zatirajo vse, kar uhaja heteronormativnosti. Zato je toliko pomembneje odkrivati vse, kar je bilo izbrisano, da bi v prihodnosti laže razumevali svet in ljudi okoli sebe.

Brane Mozetič je nagrajevani avtor več pesniških in proznih knjig za odrasle ter otroških slikanic. Ilustratorka Ana Lucija Šarić je za opremo slikanice Ahil in Patrokles v letu 2020 prejela priznanje Kristine Brenkove za inovativno likovno interpretacijo.