Podelitev nagrade Društva slovenskih literarnih kritikov Kritiško sito

Date: 19. 6. 2022
Time: 15.00
19.06.2022

Kritiško sito je edina nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Nagrajenca izbirajo vsi člani društva, izbrana pa so lahko vsa dela ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Nagrado kritiško sito bo društvo letos podelilo že enajstič. Letos so se med nominirana dela uvrstili roman »Piksli« Jasmina B. Freliha, roman »Zabubljena« Ane Marwan in pa roman »Đorđić se vrača« Gorana Vojnovića. Ob podelitvi nagrade bo na Slovenskih dnevih knjige potekal tudi pogovor z nagrajencem ali nagrajenko, ki ga bo vodila literarna kritičarka Aleksandra Gačić.

Društvo slovenskih literarnih kritikov (DSLK) je bilo ustanovljeno leta 2008, ustanovno listino so podpisali Mitja Čander, Urban Vovk in Urban Zorko. Njegov prvi predsednik je bil Urban Vovk (2008-2014), za njim je dvoletni mandat nastopil Matej Bogataj, nato Gaja Kos, trenutna predsednica je Alenka Urh. DSLK je stanovsko društvo, ki danes združuje več kot petdeset članov – literarnih kritičark in kritikov različnih generacij. Društvo zadnja leta ob finančni podpori JAK RS vsakoletno izvaja dva projekta (Kritiško sito in Drugo mnenje; slednje se z letom 2018 zaradi ukinitve sofinanciranja v dosedanji obliki žal poslavlja, upamo pa, da bo zaživelo v novi), je soorganizator vsakoletnega Mednarodnega kritiškega simpozija, prizadeva pa si tudi za tekoče javne odzive v zvezi z aktualnim dogajanjem na področju knjige in kulture ter za izboljšanje statusa (samozaposlenih) literarnih kritikov.