PREDSTAVITEV AKTUALNIH MONOGRAFIJ KLAVDIJA SLUBANA NEKJE DRUGJE TUKAJ IN DOMINIKA MAHNIČA KRMILJENJE ČOPIČA

Date: 7. 6. 2024
Time: 16.00 - 17.00
7.6.2024

Prireditelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML)

Sodelujoči: dr. Marija Skočir, vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica, kustosinja in urednica Slubanove fotomonografije, Jani Pirnat, kurator in urednik Mahničeve monografije, umetnik Dominik Mahnič

Povezuje: Maja Čehovin Korsika

 

Javni zavod Muzej in galerije mesta Ljubljane (MGML) izvaja založniško dejavnost vzporedno z razstavno v muzeju in večini galerij, ki delujejo pod njegovim okriljem. Tako je tudi v Galeriji Jakopič, ki se lahko pohvali s serijo skrbno oblikovanih obrazstavnih monografij slovenskih umetnikov, med katerimi prednjačijo priznani slovenski fotografi. Zadnja v vrsti teh publikacij je fotomonografija Nekje drugje Tukaj, ki spremlja doslej največjo srednjekarierno retrospektivno razstavo Klavdija Slubana, enega v svetu najbolj uveljavljenih fotografov slovenskega rodu. Knjiga poleg izjemnega Slubanovega opusa črno-belih fotografij, ustvarjenih v analogni tehniki, vključuje strokovno besedilo Marije Skočir o fotografovem delu in pesniški cikel Borisa A. Novaka. Publikacija je v kompletu s podpisano originalno analogno fotografijo na voljo tudi kot posebna, zbirateljska izdaja v nakladi 25 izvodov.

 

Ob Slubanovi knjigi bodo gostje spregovorili tudi o širjenju založniške dejavnosti MGML v Galerijo Vžigalica, ki sicer že od leta 2007 deluje kot laboratorij novih idej, kreativnih formul in alternativnih pristopov h kakovostni umetniški produkciji. Kurator Galerije Vžigalica Jani Pirnat je za prvo predstavitev v tiskani obliki izbral akademskega slikarja, mojstra video estetike, tehnologa in uličnega umetnika Dominika Mahniča, čigar umetniško poznavanje in razmišljanje se osredinja na slikarski stroj Čopičograf. Monografija Dominika Mahniča Krmiljenje čopiča predstavlja razvoj tega stroja skozi besedila kuratorja in vabljenih avtorjev, odlikuje jo tudi bogata fotodokumentacija razstave ter drugih del iz umetnikovega čopičografskega opusa.