SPOMINI NA VIOLINISTA DEJANA BRAVNIČARJA OB IZIDU KNJIGE VDIH LEPOTE

Date: 17. 6. 2023
Time: 19.00 - 20.00
17.6.2023

Prireditelj: Slovenska matica

Sodelujeta: Veronika Brvar in Zarika Snoj Verbovšek

Glasbeni vložki: učenci in učitelji Glasbenega ateljeja Tartini, združeni v Godalni ansambel Glasbenega ateljeja Tartini

 

Literarno-glasbeni večer Slovenske matice je posvečen uglednemu violinistu in profesorju glasbe Dejanu Bravničarju ob izidu knjige Veronike Brvar Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist. Izšla je pri Slovenski matici in oživlja spomin na umetnika, ki je plemenitil kulturo našega in mednarodnega kulturnega prostora, hkrati pa portretira družbene razmere, v katerih je violinist dozorel in deloval, ter odpira pogled v njegovo družino, ki je slovela po kultiviranosti, prostranosti duha in svetovljanstvu. Mama Gizela Bravničar je bila primabalerina SNG Opere in baleta Ljubljana ter ustanoviteljica Srednje baletne šole, oče Matija Bravničar pa slovenski skladatelj in akademik SAZU. Violinistova pot je v delu skrbno dokumentirana, kar izpričujejo popisi njegovih koncertov doma in v tujini, izbrani navedki iz kritik domačega in tujega tiska ter pričevanja njegovih kolegov, študentov in sopotnikov.

 

O monografiji bosta spregovorili avtorica Veronika Brvar ter urednica Zarika Snoj Verbovšek. Z glasbenimi vložki se bodo predstavili tudi učenci in učitelji Glasbenega ateljeja Tartini, združeni v Godalni ansambel Glasbenega ateljeja Tartini, ki deluje pod vodstvom dirigenta prof. Vlada Repšeta.