Založba *cf predstavlja: „Gledališče kot oblika spektakelske funkcije“

Date: 17. 6. 2022
Time: 18.00
17.06.2022

Pogovor ob izidu nove in dopolnjene izdaje knjige Gledališče kot oblika spektakelske funkcije, dolgoletne urednice, prevajalke in publicistke Zoje Skušek. O delu bosta spregovorila Janez Pipan, gledališki režiser, redni profesor na AGRFT UL in avtor spremne besede k novi izdaji knjige ter Aldo Milohnić, izredni profesor na AGRFT UL, gledališki zgodovinar in teoretik.

Izvirna študija Zoje Skušek Gledališče kot oblika spektakelske funkcije (prvič je izšla leta 1980 kot prvi zvezek zbirke Analecta) velja za pionirsko delo s področja gledališke teorije na Slovenskem. Knjigo sestavljajo trije tematski sklopi. V prvem delu z naslovom »Gledališče kot oblika spektakelske funkcije« se avtorica sprašuje o mestu in pomenu gledališča v družbi. Drugi del knjige se pod naslovom »Semiotika in norost« posveča kritičnemu premisleku semiotične teorije Julie Kristeve, tretji del, »Dva posega«, pa prinaša dva spisa, vznemirljivi branji del dveh avtorjev slovenskega literarnega kanona: Antona Tomaža Linharta (Ta veseli dan ali Matiček se ženi) in Frana Levstika (Martin Krpan).

 

V izdajah Založbe /*cf. govorica živi v vsem svojem obsegu: v natančnosti učenega govora in bohotnosti leposlovja, v rezkosti polemike in milini eseja, v potrpežljivosti poučnih spremnih besed in razkošnosti klasičnih del. Vsaka knjiga v malem predstavlja tisto, kar založba goji v velikem: prinaša besedilo, ki je vredno pozornosti in omogoča različna branja, ter spremno besedo, ki kontekstualizira besedilo, njegovega avtorja ali avtorico, ideje in slog. Naše knjige so tako polne tega obetavnega znaka: cf.