Maribor

MARIBOR

Organizator: MKC Maribor in partnerji

Termin: 30. maj–3. junij

 

Med 30. majem in 3. junijem bodo v Mariboru potekali 26. Slovenski dnevi knjige – Ko te napiše knjiga, letos pod sloganom ›Najdi svojo knjigo. Najdi svoj svet‹.

Prinašajo knjižni sejem z aktualno ponudbo slovenskih založb in pestrim spremljevalnim programom, ki bo potekal vse dni festivala na Grajskem trgu, kjer bo v dopoldanskem času potekal tudi skrbno premišljen program za otroke z nastopi vrhunskih slovenskih mladinskih pisateljic in pisateljev. Ob knjižnem sejmu se bo v šestih dneh zvrstilo več kot sedemdeset dogodkov; na sporedu so literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, razstave in ulični performansi, v živo pa se bo mogoče srečati z literarnimi ustvarjalci in drugimi sodelavci pri nastajanju knjig: ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki.

V popoldanskem času bo vrata književnosti odprla Literarna hiša Maribor, večerno prizorišče festivala pa bo atrij Vetrinjskega dvora, Vetrinjc – BarCoda, kjer organizatorji pripravljajo kurirane večerne literarne dogodke, ki bodo na tak ali drugačen način povezane z letošnjo osrednjo temo in na katerih bodo nastopili ugledni literarni gostje.

V osrednjem delu programa bodo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili priljubljenega slovenskega pisatelja za otroke in mladino Slavka Pregla, ki je v skoraj petih desetletjih ustvarjanja za otroke in mladostnike razvil resnično samosvojo poetiko in prepoznaven pisateljski slog. Na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Boštjan Videmšek, Avgust Demšar, Dijana Matković, Jernej Dirnbek, Peter Svetina, Milan Jesih, Ana Pepelnik, Stanka Hrastelj in Janez Ramoveš, gostja letošnjega večera LGBTQ+ poezije pa bo Jenkova nagrajenka Nataša Velikonja. Pripravljajo tudi tradicionalni maraton mariborskih literatov, festival pa bo sklenila zabava s karaokami z izbranimi popevkami na zimzelena besedila, ki so jih napisali priznani slovenski pesniki in pesnice.