Novo mesto

NOVO MESTO

Organizator: Založba Goga

Termin: 1. junij–22. junij

Lokacija: Knjigarna in kavarna Goga, Glavni trg 6

 

  1. junij ob 20.00

POGOVOR O ROMANU PA ČEPRAV BULDOŽER

Sodeluje: Andrej Skubic

Povezuje: Jedrt Jež Furlan

 

Pa čeprav buldožer je roman o človeški naravi in tehnologiji, literaturi in faktih, v katerem se mešata stvarnost in domišljija. »Pa čeprav buldožer dobro nadaljuje in nadgrajuje pisateljev opus. Znova dobimo pravo zgodbo, z atraktivnimi elementi in kompleksno avtorsko izpeljavo. Še enkrat se nekaj, kar se je najprej zdelo poživitveno potovanje, izkaže za fantazmagoričen spust ali padec v brezno. Bližine se vedno znova sfižijo, ampak ostajajo edina možnost, ki jo imamo. Ob tem pa se med individualnimi usodami splete tudi družbena dimenzija, tokrat so to predvsem vprašanja o razmerju med človeško naravo in tehnologijo,« je zapisala Petra Vidali v recenziji v časopisu Večer.

 

Andrej E. Skubic (1967) je pisatelj, prevajalec in jezikoslovec. Prevaja iz irske, škotske, ameriške, afriške in hrvaške književnosti. Za prevoda Čitanke Gertrude Stein in romana Kako pozno, pozno je bilo Jamesa Kelmana je leta 2007 prejel Sovretovo nagrado. Za roman Grenki med je leta 2000 prejel nagrado za najboljši prvenec in Delovo nagrado kresnik. Slednjo je prejel tudi za roman Koliko si moja?, ki mu je prinesel še nagrado Prešernovega sklada. Je tudi avtor treh dramskih besedil: Neskončni šteti dnevi, Pavla nad prepadom in Hura, Nosferatu.

 

Jedrt Jež Furlan je zaposlena pri Založbi Goga. Piše tudi kolumne za Dnevnik (Objektiv) in Novi medij.

 

  1. junij ob 20.00

POGOVOR O ROMANU ČMRLJEV ŽLEB

Sodeluje: Agata Tomažič 

Povezuje: Ivana Djilas

 

Ko v idilični smučarski vasici globoko pod snegom odkrijejo truplo, se sproži plaz skrivnosti, ki razkrije, da nihče ni tako nedolžen, kot se zdi. Roman Čmrljev žleb skozi odnose svojih junakov in junakinj odpira rane polpretekle zgodovine in pokaže, da ima vsakdo preteklost, ki ji ne more ubežati.

»Agata Tomažič sodi med najbolj radožive in duhovite slovenske pisatelje, tudi ko se loteva najbolj mučnih družinskih odnosov, in na srečo ni nič drugače tokrat, ko se prek spretne menjave pripovednih perspektiv (različni junaki, različna časovna obdobja …) in razkrivanja skrivnosti pred nami riše družinska anamneza Flajsovih.« Maja Šučur, Dnevnik

 

Agato Tomažič (1977) je širša javnost spoznala kot novinarko časopisne hiše Delo. Danes je zaposlena na ZRC SAZU. Prevaja iz angleščine in francoščine, pretežno leposlovje in humanistiko. Izdala je leposlovne knjige Česar ne moreš povedati frizerki (Goga, 2015), Zakaj potujete v take dežele? (CZ, 2016, nagrada krilata želva), Tik pod nebom (Goga, 2017) in Čmrljev žleb (Goga, 2023) ter je soavtorica Blodnika po Istri (Društvo za dolgovezenje, 2019).

 

Ivana Djilas je gledališka režiserka, kolumnistka in pisateljica. Napisala je odmeven roman Hiša (Cankarjeva založba, 2017) in svojevrstno zbirko avtobiografskih esejističnih zgodb A si lahko vsaj enkrat tiho (Goga, 2022).

 

  1. junij ob 20.00

POGOVOR O ROMANU A K I L E S

Sodeluje: Mirt Komel

Povezuje: Helena Zemljič

 

A k i l e s je roman, ki se v štiriindvajsetih urah, od jutra do jutra, zgodi v Ljublabljani, prestolnici Zlovenije, kjer se ima zgoditi vstajniški Dogodek. Celotno dogajanje je podano s perspektive treh protagonistov. Njihove usode se prepletajoče »križem kradejo«, prav tako kot stavki in skovanke tega romanesknega teksta.

 

Mirt Komel (1980) je pisatelj in filozof, predavatelj in raziskovalec na Fakulteti za družbene vede in na Filozofski fakulteti. Je avtor številnih znanstvenih monografij, njegova literarna dela pa segajo od dram in dramskih pesnitev in potopisov. Pianistov dotik (Goga, 2015) je njegov romaneskni prvenec, Medsočje (Goga, 2018) njegov drugi roman, Detektiv Dante (Goga, 2021) pa tretji. Romana Pianistov dotik in Medsočje sta bila nominirana za nagrado kresnik.

 

Helena Zemljič je sourednica knjige A k i l e s in zaposlena pri Založbi Goga.