Četrtek, 15. junij

KAKO ŽIVA JE IN BO SLOVENŠČINA

Datum: 15. 6. 2023
Ob: 14.00 - 15.00

Noben jezik, nobena kultura nista samoumevna, tako nista niti slovenski jezik in kultura. Na okrogli mizi nas bo zanimalo, kako se do slovenščine obnašamo v vsakdanjem javnem in zasebnem življenju, v osrednjem in obrobnem slovenskem kulturnem prostoru. Kakšni sta naša jezikovna zavest in sporazumevalna zmožnost v času, ko se slovenski jezik vsakodnevno stika z angleščino, v zamejstvu pa še z drugimi nacionalnimi jeziki. Kakšen odnos imajo do nje priseljenci in kakšen odnos imamo mi do slovenščine priseljencev. Koliko je in bo slovenščina prisotna na digitalnih platformah. Kakšen pomen ima danes jezik umetnosti, ki nas je v preteklosti konstituiral kot narod. Poznamo odgovore na ta vprašanja? Že če si jih zastavljamo, smo na dobri poti.
Prireditelj: Slovenski center PEN

Sodelujejo: Mateja Eniko, Marko Jesenšek, Lenart J. Kučič, Nina Medved, Vilma Purič, Andreja Žele

Povezuje: Vesna Mikolič

Z RENATO SALECL O ČASU GROBOSTI

Datum: 15. 6. 2023
Ob: 15.00 - 16.00

Z RENATO SALECL O ČASU GROBOSTI

Prireditelj: Mladinska knjiga

Sodeluje: Renata Salecl

Povezuje: Janja Koren

 

Filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl v novi knjigi Čas grobosti poglobljeno analizira vidne in nevidne mehanizme grobosti, ki smo jim izpostavljenimi v svetu poudarjenega individualizma in glorifikacije materialnega bogastva. Z novinarko Janjo Koren bosta govorili o maskah vljudnosti, družbeni koheziji in ohranjanju civiliziranosti, ki je bistvena za to, da družba ne zdrsne v vsesplošni kaos in nasilje.

PODELITEV NAGRADE KRITIŠKO SITO

Datum: 15. 6. 2023
Ob: 16.00 - 17.00

Prireditelj: Društvo slovenskih literarnih kritikov

Sodelujejo: avtorice in avtorji nominiranih del oziroma njihovi uredniki

Povezuje: Sašo Puljarević

 

Kritiško sito je edina nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki in kritičarke. Nagrajenca izbirajo vse članice in člani društva, izbrana pa so lahko vsa dela ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve.

 

Nagrado kritiško sito bo društvo letos podelilo že dvanajstič. Tokratna nominirana dela so pesniška zbirka mleček, žbunje: grobovi v njem Blaža Božiča, zbirka kratkih zgodb Leteči ljudje Ajde Bračič, roman Materinska knjižica Katje Gorečan, roman Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja in zbirka kratkih zgodb Trznil je, odprla je oko Vesne Lemaić.

VELIKO BRANJE ČLANOV DRUŠTVA SLOVENSKIH PISATELJEV

Datum: 15. 6. 2023
Ob: 17.00 - 18.00

Povezuje: Neja Repe

Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.