Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. Pri izbiri nagrajenca sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva. Nekajtedensko kritiško pretresanje okronata razglasitev nominirancev in naposled podelitev nagrade na Slovenskih dnevih knjige. K pogovoru tik pred podelitvijo seveda povabimo vse nominiranke in nominirance, da skupaj pretresemo njihove pisateljske namene in dosežke.

Podelitev nagrade bo potekala v živo na vrtu Društva slovenskih pisateljev, pred razglasitvijo pa bo potekal pogovor z letošnjimi nominirankami in nominiranci, ki ga bo povezoval član Društva slovenskih literarnih kritikov, literarni kritik Žiga Rus.

Tiste, ki se podelitve žal ne boste mogli udeležiti, pa vabimo k ogledu posnetka, ki je nastal ob razglasitvi letošnjih nominirancev in nominirank (Nina Dragičević, Anja Golob, Sergej Harlamov, Vesna Liponik, Veronika Simoniti, Zarja Vršič in Jernej Županič) ter potekal v moderaciji literarne kritičarke Diane Pungeršič.


Kritiško sito 2020: prva predstavitev nominirancev from Divja misel on Vimeo.

Društvo slovenskih literarnih kritikov je najvišja avtoriteta na področju slovenske literarne kritike, kar dokazuje tako nabor članov, aktivnih literarnih kritikov in mnogih Stritarjevih nagrajencev, kot tudi pomembnost in odmevnost doslej izvedenih projektov, od mednarodnega kritiškega simpozija do delavnic kritiškega pisanja in podelitve nagrade kritiško sito. Dejavnosti društva so vedno nadvse pozitivno sprejete v strokovni in širši javnosti, društvenih literarnih dogodkov pa se radi udeležujejo bralci različnih generacij.