Pogovor o prihodnosti literature – dijaške in študentske literarne revije

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

K diskusiji o prihodnosti literature in literarnega življenja smo povabili urednice in urednike dijaških in študentskih literarnih revij. Zanimalo nas je, kako mladi literarni novinarji, kritiki, uredniki in ustvarjalci skozi lastno perspektivo doživljajo stanje v slovenski kulturi ter kakšna je njihova vizija za delo na tem področju. Verjamejo, da bo literatura preživela in obstala, in če, v kakšni obliki? Ali doživljajo svoje delo v okviru pisanja za dijaško ali študentsko revijo kot entuziazem ali pripravo na poklicno pot? Ali še vedno verjamejo, kot generacije pred njimi, da literatura lahko prispeva k spremembam v svetu?

Sodelujoči:

L’etažer – literarni klub (Gimnazija Vič)

Novi zvon – Revija za sodobno književnost (Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo, FF)

Koridor – križišča umetnosti (študentski spletni portal za knjigo, film, glasbo, likovno in gledališko umetnost)

Moderacija:

Maša Pfeifer (1987) je prejemnica Prešernove nagrade Filozofske fakultete (2016) za diplomsko delo V iskanju avtonomnosti – problem ideološkega argumenta v literarni kritiki. Je doktorska študentka literarnih ved in se ukvarja z vprašanji literarnega vrednotenja. Deluje tudi kot kritičarka in avtorica (Literatura, Ekran, Tribuna, portal Dobre knjige idr., v preteklosti EPK ŽnD, Air Beletrina). S Trubarjevo hišo literature je sodelovala z avtorskim projektom Risana kritika. Bila je članica žirije za literarno nagrado Kritiško sito in je članica DSLK, s katerim je sodelovala kot mentorica kritiških delavnic Strip-o-kritika. Na Inštitutu IRIU je idejno zasnovala in uredila zbirko literarnih kritik v stripu, Strip-o-kritika (2012) in souredila prevodno zbirko Hudi časi (Smashing Times). V Pionirskem domu – Center za kulturo mladih v Ljubljani je zasnovala in ureja zbirko dramskih besedil za otroke Gledališke sanje (2019 – danes). Je avtorica knjižice Go Theatre Yourself (2019), ki je nastala v sklopu mednarodnega projekta Mlado gledališče – Young theatre, ki želi angažirati mladega gledalca v gledališču, da se kritiško odziva na dogajanje na odru. Je pobudnica in članica žirije za dramski natečaj Pionirskega doma, Dramo zganjat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]