Področje oblikovanja knjig je velikokrat precej spregledano. Čeprav je vizualna podoba knjige eden prvih elementov, ki jih opazimo in nas pritegne, ko posežemo po knjigi, so oblikovalci knjižnih naslovnic, ovitkov in besedila pogosto neomenjeni, njihovo delo pa premalokrat postavljeno v središče.

V sodelovanju z nekaterimi slovenskimi knjižnimi oblikovalci bomo odkrivali skrivnosti in ozadje njihovega dela.

Vesna Vidmar je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V svoji dolgoletni karieri je sodelovala z založbo Karantanija, Debora, DZS, Modrijan in mnogimi drugimi.Založba Sanje v fokus postavlja delo Boštjana in Tajde Pavletič.

Boštjan Pavletič je grafični oblikovalec z izkušnjami v delu v oglaševalskih agencijah in oblikovalskih studijih. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Nekoč ilustrator, oblikovalec kulturno umetniških projektov, danes deluje v okviru skupine Rostfrei, vizualne produkcije. Oblikoval je vrsto knjižnih naslovov za založbo Sanje.

Tajda Pavletič je osupljivo živa oblikovalska sila. Snovalka knjižnih ovitkov in notrin. Nezmotljiva v klesanju odtenkov, tihotna na bregu nad bistro vodo, rahločutna malikovalka pristne prelesti. Dobrotljiva duša, ki najraje ustvarja brez podpisa. Njene stopinje odnašajo v srce.Eva Mlinar (1985) je končala študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti ter študij vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje na različnih področjih vizualne umetnosti od knjižne ilustracije do gledališča. Oblikovala je plakate za gledališke odre v New Yorku, snovala naslovnice za knjige Knjižnice MGL, trenutno pa skrbi za vizualno podobo predstav Anton Podbevšek Teatra v Novem mestu. S svojim delom se je predstavila na številnih razstavah doma in v tujini, med drugim na 12. in 13. Slovenskem bienalu ilustracije, razstavi Groteska našega časa v Umetnostni galeriji Maribor ter na mednarodni razstavi grafike v CKM Art Gallery v Istanbulu. Z oblikovalko Hano Jesih je leta 2018 izdala knjigo umetnika Impresije (Ljubljana/Istanbul), za katero sta prejeli Hiii Illustration Merit Award v Nanjingu na Kitajskem. S pisateljico in dramaturginjo Evo Mahkovic pa je leta 2019 pri založbi VigeVageKnjige izdala literarno-vizualno zbirko grotesk neujemljivega žanra, Vinjete straholjubca, ki je bila izglasovana za veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma – Knjiga leta 2019. V ilustracijo pogosto vnaša elemente kolaža in je ljubiteljica starih zemljevidov, Bližnjega vzhoda in srednjega veka.