Virtualna okrogla miza »Pomen nagrad za samozaposlene v kulturi«

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Nagrade so za ustvarjalce kot češnja na torti. Okroglo mizo o nagradah smo začeli pripravljati že pred korona krizo. Kako pa naj o nagradah razmišljamo v času, ko kultura nima za torte? Nagrade so samozaposlenim ustvarjalcem vedno predstavljale tudi socialni korektiv. Zato je aktualno, da o njih razmišljamo tudi po uradnem koncu epidemije, ki za kulturnike zagotovo ne prinaša oddiha. Kritiške refleksije o pomenu nagrad v kulturi so redke. Na okrogli mizi skušamo osvetliti, kaj nagrade pomenijo za samozaposlene v kulturi in kako so sistemsko urejene po različnih področjih. Izpostavljamo probleme, ki jih imamo na tem področju samozaposleni ustvarjalci, ugotavljali bomo tudi, ali smo pri nagradah zapostavljeni.

 

O sodelujočih:

Nina Dragičević je književnica, skladateljica, urednica ter članica in sodelavka Društva slovenskih pisateljev. Je nagrajena pesnica, avtorica štirih knjig ter več elektroakustičnih kompozicij in zvočnih instalacij.

Tomaž Krištof je predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, arhitekt, arhitekturni kritik, ustanovitelj in vodja arhitekturnega biroja Studio Krištof d.o.o.. Je prejemnik arhitekturnih nagrad in nominacij.

Katerina Mirovič je kustosinja, producentka in urednica, nagrajena za podporno delovanje. Je vodja kolektiva Strip core, soustanoviteljica in programska selektorica festivala Svetlobna gverila ter soustanoviteljica in članica uredništva revije Stripburger.

Tanja Petrič je literarna kritičarka, prevajalka besedil iz nemškega govornega prostora, urednica, esejistka, kulturna novinarka in asistentka za književnost v nemškem jeziku. Je prejemnica nagrad za prevajanje in kritiko.

Marija Mojca Pungerčar je vizualna umetnica, pedagoginja, kostumografka in urednica. Je ustanoviteljica, vodja in urednica Novičnika za samozaposlene v kulturi. Za umetniško ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj.

Borut Savski je intermedijski ustvarjalec, eksperimentalni računalniški glasbenik, skladatelj, programer in elektronik. Je soustanovitelj in član Društva za interdisciplinarnost in samoprodukcijo Cirkulacija 2, v okviru katere je bil nagrajen za področje glasbe.

Mojca Zlokarnik je predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana, akademska slikarka in grafičarka, izredna profesorica ter urednica. Ustvarja na področju slikarstva in umetniške grafike. Za umetniško ustvarjanje je prejela več priznanj in nagrad.

Projekt je nastal v sodelovanju s KUD Tivia, ki so ga leta 2004 ustanovili Marija Mojca Pungerčar, Borut Savski in Marjan Kokot. Poglavitna aktivnost društva je usmerjena v ustvarjanje, podpiranje in produkcijo umetniških projektov članov in sodelavcev s poudarkom na sodobni vizualni in intermedijski produkciji. Od leta 2016 ima KUD Trivia status “javni interes na področju kulture”.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]