JSDK predstavlja: Predstavitev prevajalske delavnice in prevodne novele Dama z magrebskim psičkom švicarske avtorice Dane Grigorcea

Date: 16. 6. 2022
Time: 17.00
16.06.2022

Predstavitev prevodne novele švicarske avtorice Dane Grigorcea, ki je letos prejela ugledno državno nagrado za književnost. Knjiga bo izšla v zbirki Mentorjeva prevajalnica; junija 2022 pri JSKD. Sodelujejo prevajalke: Tina Štrancar, Nataša Bauman, Dominika Mencin, Tina Reščič, Mateja Softić, Tina Toličič.

Moderacija: Tina Štrancar

Dana Grigorcea se je rodila leta 1979 v Bukarešti. Pot jo je med drugim vodila v Bruselj na študij nemščine in nizozemščine. Nato je več let živela v Nemčiji in Avstriji, zdaj pa z možem in otroki živi v Zürichu. Za svoje literarno ustvarjanje je bila že večkrat nagrajena. Z odlomkom iz romana Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit  (Prvinski občutek nedolžnosti, 2015) je v Celovcu na tekmovanju za nagrado Ingeborg Bachmann in osvojila nagrado 3sat-Preis, z njim pa se je leto pozneje predstavila tudi v Sloveniji na mednarodnem festivalu Vilenica. Leta 2022 je za svoj najnovejši roman Die nicht sterben (Ki ne umrejo, 2021) prejela Švicarsko nagrado za književnost. Dana Grigorcea poleg del za odrasle piše tudi uspešne knjige za otroke.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) je bil ustanovljen leta 1996 in predstavlja organizirano kulturno, izobraževalno, svetovalno in posredniško inštitucijo za različne ljubiteljske kulturno-umetniške dejavnosti. Z ustanovitvijoje bila postavljena pomembna kulturna mreža 59 območnih izpostav, ki pokriva celotno ozemlje Slovenije, sega pa tudi v zamejstvo in mednarodni prostor in tako omogoča dostop do pomembnejših kulturnih dosežkov tudi zunaj večjih urbanih središč. Celovita, profesionalna mreža tudi na področju literature omogoča osebno rast in kulturno povezovanje, spodbuja programe kulturne vzgoje in vseživljenjskega učenja ter krepi kompetence, znanja in sposobnosti. Že 43 let izdajamo revijo Mentor, 44 let organiziramo srečanja pesnikov in pisateljev, ki pišejo v maternih jezikih (Sosed tvojega brega), 21 let poteka Festival mlade literature Urška, ki zmagovalcu omogoči izid knjižne prvenke, ter 35 let Roševih dnevov, ki skrbijo za literarno ustvarjalnost zadnje triade osmošolcev.