Slovenske založbe predstavljajo – Center za slovensko književnost

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Vabljeni k ogledu posnetkov branj knjižnih avtorjev/ic Centra za Slovensko književnost (Jana Putrle Srdić, Ivana Komel Solo, Kaja Teržan).

Jana Putrle Srdić je pesnica in producentka za intermedijsko umetnost, ki občasno piše kolumne in prevaja poezijo. Objavila je štiri pesniške knjige: Kutine (2003), Lahko se zgodi karkoli (2007), To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje (2014, nominacija za Jenkovo nagrado) in Oko očesu vrana (2019). Njene pesmi so bile prevedene v številne jezike, v tujini pa je izšlo tudi pet prevedenih knjig: Puede pasar cualquier cosa (Buenos Aires, 2011), Este poema lo paga el pez (Madrid, 2015), În noaptea asta gândacii vor ieşi din pământ (Bucharest, 2015), Anything Could Happen (A Midsummer Night’s Press, 2014) in Diese Nacht kommen Käfer aus der Erde gekrochen (Društvo slovenskih pisateljev, 2018). Svojo poezijo je brala v številnih državah Evrope, v Rusiji, Južni Ameriki, na Kubi, v ZDA, Kanadi, Egiptu in Angliji.

Ivana Komel Solo je rojena leta 1983 v Slavonskem Brodu na Hrvaškem. Zaradi vojne na področju bivše Jugoslavije se je leta 1992 z družino preselila v Slovenijo, sprva v Baško grapo, kasneje pa v Novo Gorico. Leta 2007 je diplomirala na oddelku za Bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, leta 2011 pa magistrirala na istem oddelku. Piše poezijo, prozo, eseje, recenzije, strokovne članke s področja bibliotekarstva in prevaja iz hrvaščine, srbščine, bosanščine in angleščine v slovenščino ter obratno. Njene pesmi so do sedaj izšle v številnih zbornikih ter tiskanih revijah pa tudi na Radiu Slovenija, eseje pa je objavljala na spletni strani EPK Maribor 2012, pod rubriko Življenje na dotik. Je avtorica štirih samostojnih pesniških zbirk. Od decembra 2012 živi in ustvarja na relaciji Indija – Slovenija.

Kaja Teržan (1986) je plesalka, performerka, koreografinja in pesnica. Izdala je dve pesniški zbirki. Prvenec Delta (Center za slovensko književnost, 2015) je bil nominiran za Veronikino nagrado. Pri isti založbi je izšla tudi njena druga zbirka Krog (2018), ki je leta 2019 prejela tudi Jenkovo nagrado.

Center za slovensko književnost, ustanovljen leta 1999, je nevladna organizacija, namenjena literarni in založniški dejavnosti, predvsem mednarodni promociji slovenske književnosti. Center svojim tujim partnerjem zagotavlja informacije o sodobni slovenski literaturi in spodbuja prevode slovenskih avtorjev v tuje jezike. Organizira obiske prevajalcev na literarnih prireditvah in rezidencah, oskrbuje jih s knjigami in literarnimi revijami. Center za slovensko literaturo objavlja odmevno knjižno zbirko Aleph, v kateri je od leta 1985 izšlo več kot 100 naslovov in vključuje tako slovenska literarna dela (več pesniških zbirk je dobilo prestižno Jenkovo nagrado) kot prevode sodobne svetovne literature.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]