Četrtek, 16.06.2022

Literarna “trola”

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Literatura ima neverjetno moč, da poseže v naš vsakdan, ga polepša in nas prestavi v druge svetove. V družbi dobrih knjig je lahko še vožnja z mestno “trolo” edinstvena izkušnja. (več …)

Glasovi Fabule na Slovenskih dnevih knjige

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Glasovi Fabule so ponovno zavzeli Ljubljano in se kot posebna zvočna instalacija predstavljajo tudi v sklopu letošnjih Slovenskih dnevov knjige.
(več …)

Literatura luči

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Ker želimo tudi z letošnjo edicijo festivala osvetliti moč literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev ponovno predstavljamo instalacijo “Literatura luči”. (več …)

Literarni telefon

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Ja, prosim? Kdo kliče?
Literatura, seveda.

Dvignite naš literarni telefon in prisluhnite poeziji, prozi in dramatiki slovenskih avtorjev in avtoric. (več …)

Otroška delavnica: Žive knjigice

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 11.00

Prebrali in predstavili bomo nekaj ljudskih pravljic. V pravljicah si bomo izbrali like, ki bodo postali naše ročne lutke. Te lutke so živahne in rade klepetajo o zgodbah. Še raje pa se skrijejo v svoje knjige. Zato bomo za njih izdelali tudi knjigice, v katere jih pospravimo kot v skrivališče. Vljudno vabljeni! (več …)

Založba Mladinska knjiga predstavlja: O romanu „Grizolda in maček“ z avtorico Luno J. Šribar

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 12.00

Vabljeni na pogovor o mladinskem romanu, ki je bil leta 2020 nominiran za nagrado modra ptica in je pred nekaj  dnevi izšel pri založbi Mladinska knjiga. O brezčasnih pokrajinah otroštva in preizkušnjah, pred katerimi se znajdeta glavna junakinja in njen čarobni Gozd, se bo z avtorico pogovarjala pisateljica in publicistka Nina Kokelj.

Odisejevo zatočišče 2 – Video retrospektiva mladih rezidentov v Ljubljani

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 13.00

Odisejevo zatočišče 2: izgradnja mreže pisateljskih rezidenc se je razširila na pet evropskih držav in je primarno namenjena mladim literarnim ustvarjalcem in ustvarjalkam (proza in/ali poezija) ter književnim prevajalcem in prevajalkam. (več …)

Vrabec Anarhist – Anarhistova antologija mladih

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 14.00

Vabljeni na branje pesnikov Anarhistove antologije mladih s portala Vrabec Anarhist. Brali bodo: Pavla Zabret, Špela Setničar, Urša Majcen, Luka Benedičič, Nejka Jevšek, Martin Nikolič, Nela Poberžnik, Lenart Sušnik, Vid Karlovšek, Hana Kosel Marušič, Bine Debeljak, Eva Ule, Biga. Dogodek bo moderiral dr. Igor Divjak. (več …)

V fokusu! – okrogla miza na temo ukrajinske književnosti

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 15.00

Vabljeni na okroglo mizo na temo ukrajinske književnosti na kateri bosta sodelovala ukrajinska avtorja Ivan Baidak in Evgenija Čuprina, slednjima pa se bodo pridružili prevajalka Andreja Kalc in drugi sodelujoči slovenski pisatelji in pisateljice. Omizje bo moderirala Barbara Pogačnik.

Založba Sodobnost predstavlja: pogovor s češko avtorico Galino Miklínová

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 16.00

Galina Miklínová riše, animira in režira. Je avtorica priljubljene risanke o Kanafasku in petih avtorskih kratkih filmov. S pisateljem Pavlom Šrutom je spravila na svet trilogijo Lihožerci. Po motivih svojega prvega dela je leta 2016 posnela svoj prvi celovečerni animirani film Lihožerci. (več …)

JSDK predstavlja: Predstavitev prevajalske delavnice in prevodne novele Dama z magrebskim psičkom švicarske avtorice Dane Grigorcea

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 17.00

Predstavitev prevodne novele švicarske avtorice Dane Grigorcea, ki je letos prejela ugledno državno nagrado za književnost. Knjiga bo izšla v zbirki Mentorjeva prevajalnica; junija 2022 pri JSKD. Sodelujejo prevajalke: Tina Štrancar, Nataša Bauman, Dominika Mencin, Tina Reščič, Mateja Softić, Tina Toličič.

Moderacija: Tina Štrancar (več …)

Društvo slovenskih književnih prevajalcev predstavlja: Prevajanje slikanic – sinekura ali izziv?

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 18.00

Prvo podelitev nagrade Vasje Cerarja za najboljše slovenske prevode mladinske književnosti bo Društvo slovenskih književnih prevajalcev v Ljubljani obeležilo s pogovorom o prevajanju slikanic, ki predstavljajo velik delež ne vedno kakovostnega prevodnega leposlovja za otroke. Nominiranke in nominiranci za letošnjo nagrado bodo razkrili, s kakšnimi izzivi in pastmi se soočajo pri prenašanju pravljičnih in fantazijskih svetov za najmlajše v slovenski jezik in kakšna mora biti dobra tuja slikanica, ki je vredna prevoda ali celo umestitve v »mladinski prevodni kanon«. (več …)

Založba LUD Literatura predstavlja: Znamenja v kroženju: pogovor o poeziji z Urošem Zupanom

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 19.00

Ob novi esejistični knjigi Znamenja v kroženju, ki je pred kratkim izšla pri založbi LUD Literatura, se bosta o poeziji pogovarjala avtor knjige Uroš Zupan in pesnica Veronika Dintinjana. Knjiga se namreč za razliko od njegovih prejšnjih esejističnih posveča izključno slovenski poeziji. (več …)

Festival mlade literature Urška, branje nominiranih literatov Urške 2022 in predstavitev zmagovalca Urške 2021

Datum: 16. 6. 2022
Ob: 20.00

Festival mlade literature Urška, branje nominiranih literatov Urške 2022  in predstavitev Alexa Kama Devetaka, pisatelja, uršljana in zmagovalca Urške 2021.

Brali bodo: Ester Gomisel, Gregor Kraljič, Maša Kuzma, Jona Levar, Manca Marinčič, Mojca Petaros, Katja Rijavec, Jaka Šoster, Ines Tobias, Aljoša Toplak,  Anamarija Zorč, Uršula Vratuša Globočnik, Alex Kama Devetak …

Moderacija: Teja Pirnat

(več …)

Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.