Sobota, 18.06.2022

Literatura luči

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Ker želimo tudi z letošnjo edicijo festivala osvetliti moč literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev ponovno predstavljamo instalacijo “Literatura luči”. (več …)

Literarni telefon

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Ja, prosim? Kdo kliče?
Literatura, seveda.

Dvignite naš literarni telefon in prisluhnite poeziji, prozi in dramatiki slovenskih avtorjev in avtoric. (več …)

Glasovi Fabule na Slovenskih dnevih knjige

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Glasovi Fabule so ponovno zavzeli Ljubljano in se kot posebna zvočna instalacija predstavljajo tudi v sklopu letošnjih Slovenskih dnevov knjige.
(več …)

Literarna “trola”

Od: 15. 6. 2022
Do: 19. 6. 2022
Ob: 11.00

Literatura ima neverjetno moč, da poseže v naš vsakdan, ga polepša in nas prestavi v druge svetove. V družbi dobrih knjig je lahko še vožnja z mestno “trolo” edinstvena izkušnja. (več …)

Stripburgerjeva stripdelavnica: Stripovski antijunaki

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 11.00

Stripovska delavnica, ki jo bo vodil prekaljeni stripar in pedagog Andrej Štular, je namenjena mladim  in njihovim prvim korakom v svet stripovske ustvarjalnosti. Delavnica bo posvečena stripovskim antijunakom: kakšne so njihove vizualne in značajske lastnosti, kaj počnejo? Udeleženci bodo zasnovali in skicirali svoj lik in mu vdahnili identiteto ter značaj, nato pa se bodo lotili izdelave kratkega stripa, v katerem bodo predstavili njegove nejunaške navade. (več …)

Založba UMco predstavlja: „MMXXI: Leto nevarnih mutacij“ – nova knjiga Alija Žerdina

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 11.00

Vabljeni na predstavitev knjižnih novosti založbe UMco, znotraj katere predstavljamo avtorja Alija Žerdina in novo knjigo, tretji del neformalne trilogije, MMXXI: Leto nevarnih mutacij, Kaj je šlo narobe v letu, ko smo dobili cepivo proti covidu-19. (več …)

Založba ŠKUC predstavlja: okrogla miza o LGBT literaturi

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 12.00

Vabljeni na okroglo mizo založbe ŠKUC na kateri se bomo pogovarjali o LGBTI literaturi in založništvu. O tematikah LGBT književnosti doma in po svetu ter o svojih najnovejših knjigah se bodo pogovarjali Nina Dragičević, Nataša Velikonja in Brane Mozetič. (več …)

Založba Slovenska matica predstavlja: pogovor o poeziji Neže Zajc in Davida Bandlja

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 13.00

 

V okviru vseslovenskega festivala Slovenski dnevi knjige v Ljubljani, kjer Slovenska matica na svoji stojnici in v spletni knjigarni ponuja poseben izbor knjig s sejemskimi popusti, vabljeni tudi na predstavitev zbirke Mozaiki, v kateri od leta 2019 izhajajo izvirne pesniške zbirke. (več …)

Založba Mladinska knjiga predstavlja: „Midva ne bova rešila sveta!“

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 14.00

Vabljeni na pogovor z dr. Tomažem Grušovnikom, avtorjem knjige Midva ne bova rešila sveta! s podnaslovom Eseji o teorijah zarote, ki ga bo vodila Maja Ratej, novinarka Vala 202. (več …)

Založba Slovenska matica predstavlja: „O Ivanu Cankarju malo drugače“: predstavitev knjige dr. Vesne Mikolič Ali bereš Cankarja?

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 15.00

Vabljeni na predstavitev pravkar izdane monografije Ali bereš Cankarja?, ki jo bomo združili še s predstavitvijo ponatisov Cankarjevih del pri Slovenski matici.  (več …)

Slovenska avtorica v fokusu Slovenskih dnevov knjige: Mojca Kumerdej

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 16.00

Letošnji festival v svoj fokus postavlja ustvarjanje Mojce Kumerdej, ene izmed najvidnejših slovenskih pisateljic, ki je s svojimi deli temeljno preoblikovala slovensko literarno krajino, iz leta v leto navdušuje bralce tako v slovenskem kot tujem prostoru, literarna kritika pa ji namenja posebno mesto znotraj nacionalnega kanona. (več …)

Svet v mestu – poezija iz Bosne in Bližnjega vzhoda v Ljubljani

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 17.00

Na pogovoru Svet v mestu – Poezija iz Bosne in Bližnjega vzhoda v Ljubljani, ki ga bosta na Slovenskih dnevih knjige pripravila portal Društva slovenskih pisateljev. Vrabec Anarhist in skupina Svet v mestu, bodo pesniki Sabit Jahić, Pooyesh Azizedin, Sara Afzali in Souzan Ali spregovorili o vlogi poezije pri zavzemanju za strpno in demokratično družbo. (več …)

Podajmo si roke – pesniško-likovno-glasbeni večer

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 18.00

Podajmo si roke ljudje z različnih bregov (geografskih, kulturnih, etničnih…), ponovno si sezimo v dlani, se objemimo po ločenosti zaradi bolezni, naj se srečajo besede, glasba in podobe. Pesmi bodo brali: Karmen Vidmar, Claudia Salamant, Borja Bolčina in Andreina Trusgnach. Kantavtorske pesmi Ksenije Jus bo predstavila Katja Stare in slikala bo Stanka Golob. Dogodek bo vodil Goran Gorjup.

(več …)

Tuja avtorica v fokusu Slovenskih dnevov knjige: Sophie Daull

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 19.00

Vabljeni na predstavitev in pogovor s tujo avtorico v fokusu letošnjih Slovenskih dnevov knjige, francosko igralko, plesalko in pisateljico Sophie Daull. O njenem romanu Na perišču (Au grand lavoir) in ustvarjalnem delu se bo z avtorico pogovarjala prevajalka Maša Jazbec. (več …)

Mlade rime (na Slovenskih dnevih knjige)

Datum: 18. 6. 2022
Ob: 20.00

Mlade rime so pesniški večeri namenjeni novim, neuveljavljenim pesniškim glasovom. Trudijo se prepletati različne generacije pesnikov in pesnic, vabijo tudi že uveljavljene pesnike in pesnice v goste, ostajajo pa predvsem odprte za vse, ki želijo svoje pesmi na začetku svoje pesniške poti soočiti z občinstvom. (več …)

Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.